Opis produktuNutramil complex Protein to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Preparat stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion). Stanowi uzupełnienie codziennej diety. Zawiera trzy źródła wysoko wartościowego białka o zróżnicowanej kinetyce wchłaniania – koncentrat białka serwatki, kazeinian wapnia oraz izolat białka serwatki. Źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny kukurydziane, które podobnie jak białko wykazują zróżnicowaną szybkość absorpcji. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii dla osób, dla których jest to istotne tj. niedożywionych czy wyniszczonych. Do trawienia triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT) nie jest konieczna lipaza i żółć, co ma istotne znaczenie m.in. u osób z funkcjonalnymi zaburzeniami trzustki, przebiegającymi z upośledzeniem wchłaniania tłuszczów. Produkt bezglutenowy, bezresztkowy. Klinicznie wolny od laktozy.
ZastosowanieProdukt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko:
- w niedożywieniu lub ryzyku jego wystąpienia związanym z chorobą (m.in. nowotworową, neurodegeneracyjną, anoreksją, rozległymi oparzeniami);
- w rekonwalescencji;
- w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie;
- w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków;
- chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa, przeziębienie przebiegające z wysoką gorączką);
- stanach po udarach i urazach;
- okresach przed- i pooperacyjnych;
- chorobach zapalnych jelit;
- zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa);
- resekcji częściowej jelit lub żołądka;
- diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil complex Protein).
Składmaltodekstryny kukurydziane, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), kazeinian wapnia (z mleka), izołat białek serwatkowych (z mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 63%, (olej ze średniolańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 37%), aromaty, statnłizatary - hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy; diglicynian wapnia, sole potasowe kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, chlorek sodu, emulgator -lecytyny (z soi); cytrynian sodu, substancje słodzące - acesulfam K, sukraloza, sacharyny; kwas L-askorbinowy - wit. C, diglicynian cynku, diglicynian żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu - wit. E; glukoman manganu, nikotynamid - niacyna, selenian sodu(IV), octan retinylu - wit A, przeciwutleniacz - mieszanina tokoferoli, glukonian miedzi(Il), D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, D-biotyna, cyjanokobalamina -wit B12, cholekalcyferol - wit D, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) - folian, chlorowodorek piiydoksyny - wit. B6, fllochinon (fitomenadion) - wit K, ryboflawina - wit B2, monoazotan tiaminy - wit. BI, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, barwnik - dwutlenek tytanu.
| Informacja żywieniowa |
1 porcja/ 1 saszetka/ rozpuszczona w 150 ml wody (200 ml płynu) |
100 g |
| Wartość energetyczna |
1254 kJ/ 300 kcal |
1791 kJ/ 429 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone - olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) |
10,7 g 4,8 g 4,0 g |
15,3 g 6,9 g 5,7 g |
Węglowodany, w tym: - cukry - laktoza |
32,2 g 3,9 g <0,058 g |
46 g 5,6 g <0,08 g |
| Błonnik |
0 g |
0 g |
| Białko |
18,8 g |
26,9 g |
| Sól |
0,43 g |
0,6 g |
| Witamina A (mg RE) |
160 μg |
229 μg |
| Witamina D |
5 μg |
7,1 μg |
| Witamina E (mg α-TE) |
4 mg |
5,7 mg |
| Witamina K |
15 μg |
21,4 μg |
| Witamina C |
16 mg |
23 mg |
| Witamina B1 |
0,22 mg |
0,3 mg |
| Witamina B2 |
0,28 mg |
0,4 mg |
| Niacyna (mg NE) |
3,2 mg |
4,6 mg |
| Witamina B6 |
0,28 mg |
0,4 mg |
| Kwas foliowy |
40 μg |
57,1 μg |
| Witamina B12 |
0,5 μg |
0,71 μg |
| Biotyna |
10 μg |
14,3 μg |
| Kwas pantotenowy |
1,2 mg |
1,7 mg |
| Sód |
170 mg |
243 mg |
| Potas |
349 mg |
499 mg |
| Chlorki |
160 mg |
229 mg |
| Wapń |
360 mg |
514 mg |
| Fosfor |
140 mg |
200 mg |
| Magnez (z chelatu Albion®) |
45 mg |
64,3 mg |
| Żelazo (z chelatu Albion®) |
1,5 mg |
2,1 mg |
| Cynk (z chelatu Albion®) |
2 mg |
2,9 mg |
| Miedź |
200 μg |
286 μg |
| Mangan |
0,4 mg |
0,57 mg |
| Molibden |
10,5 μg |
15 μg |
| Selen |
22 μg |
31,4 μg |
| Chrom |
8 μg |
11,4 μg |
| Jod |
30 μg |
42,9 μg |
| Osmolarność |
290 mOsm/l |
Zalecane dzienne spożycieZależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu.
Jako uzupełnienie codziennej diety zaleca się podawanie 1-3 saszetek na dobę (300 – 900 kcal), o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej.
Sposób użyciaW celu sporządzenia 200 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Przeciwwskazania i środki ostrożnościNie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu.
Nie stosować w galaktozemii.
Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Podmiot odpowiedzialnyOLIMP LABORATORIES Sp. z o. o.
Pustynia 84F
39-200 Dębica